Mijntaartdomein stelt zich voor.

Mijntaartdomein in Vianen wordt met veel plezier gerund door Tom & Inge Vos. Inge maakt de taarten, specialties en andere lekkere zaken en geeft (regelmatig mét hulp) de workshops.

Op de achtergrond zorgt Tom voor de website en als proefpanel.

Hoe we begonnen zijn? Net als bij veel andere taartdecorateurs, is een hobby uitgegroeid tot passie en ik wilde deze graag op professionele wijze verder vormgeven.

Om bij te blijven en steeds nieuwe dingen te leren blijf ik dan ook geregeld cursussen volgen.

Zo heb ik in november 2010 de cursus ‘marsepein en surprises’ gevolgd, waar aandacht werd besteed aan de fijnere technieken van het werken met marsepein, zoals het maken van gevulde marsepein, en vormgeven van verschillende soorten zoals fruit, vleeswaren, kazen en bloemen. Hiernaast staan enkele voorbeelden van bloemen en een overheelijke komijnenkaas van marsepein.

Om een goede kwaliteit taarten te leveren, heb ik ook verschillende cursussen taartbereiding gevolgd, zoals een patisseriecursus ‘Beslag, taarten en gebak’ in september 2010. Hierin werden behandeld: warm- en koud beslag, gelegenheidstaarten, klassieke taarten, diverse gebaksoorten en receptiegebak.

Naast de korte cursussen heb ik van Augustus 2011  - juli 2012 een 1-jarige opleiding Patisserie gevolgd, om nog beter in staat te zijn mijn klanten de kwaliteit te leveren die ze verwachten, en mijn veelzijdigheid te vergroten.

De opleiding patisserie bij het Culinair Centrum in Beverwijk bestond uit verschillende modules van een paar weken. Voor elke module werd op de laatste lesdag een eindwerkstuk verwacht en aan het eind van de opleiding moest een portfolio worden ingeleverd.

Inhoud van de opleiding:

Module 1. Basis patisserie deel 1

Beslag- en deegsoorten, crème- en schuimsoorten, kook- en korstdegen, fonceren, taarten en gebak
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points, een risico-inventaris voor voedingsmiddelen).

Module 2. Chocolade

Tempereren, bonbons, truffels, decoraties, moduleren, chocolade-sculpturen

Module 3. Taartdecoratie deel 1

Spuittechnieken, maskeren, bloemen spuiten, color flow, pressure piping

Module 4. Basis patisserie deel 2

Decorbiscuit, spiegels, macarons, friandises, bavarois, entremets.

Module 5. Taartdecoratie deel 2

Taartbekleden, flowerpaste, bloemen, sugarpaste, frill-technieken, bas-reliëf,
moduleren

Module 6. Siervakken

Suikertrekken en -blazen, ijssculpturen, boterbeelden, marsepein, dragant, cacaoschilderen

Module 7. Desserts

IJssoorten, nagerechten toen en nu, retro, deco, confiserie, gecombineerde technieken, wijndesserts

Module 8. Moderne patisserie 

Texturas in de patisserie, cryogeen technieken, sodaficatie, sferificatie, structuren
Werken met de Frix en High Tea

Foto's van een aantal werkstukken uit deze opleiding staan hiernaast. De stapeltaart rechts is zo'n voorbeeld werkstuk. Op de voorbeelden pagina staat nog een voorbeeld van een stapeltaart met cadeaustrik van fondant.

 

Eerdere cursussen die ik heb gevolgd, zijn (naast enkele basiscursussen), een bruidstaartcursus en de volgende onderdelen van The Wilton Method of Cake Decorating:

Course 1 - Discover Cake Decorating (Ontdek cake versieren)
Course 2 - Flowers and Borders (Bloemen en randen)
Course 3 - Fondant and Tiered Cakes (Fondant en gelaagde taarten)
Deze onderdelen heb ik afgesloten met certificaten.
 

Naast deze cursussen ben ik geregeld aan het speuren naar nieuwe producten, mogelijkheden en combinaties. Hierdoor zijn de Cake Pops en de 'Choco Choc' in ons assortiment gekomen, net als de Mississippi-Mud Pie, de Worteltaart en de romige CheeseCake. Op de Patisserie-pagina is hierover meer informatie te vinden.

Ik vind het elke keer weer enorm leuk om een taart te maken en te decoreren en luister daarbij graag naar de wensen van de klant. Jij bepaalt namelijk de gebruikte afwerking van de taart (marsepein of fondant), taartvorm en maat, kleurgebruik, vulling, gebruik van eetbare fotoprints e.d. Want de klant is koning!

Bij het maken van bruidstaarten valt er nog veel meer te bespreken. Worden het losse of gestapelde taarten (hoeveel lagen en op welke wijze gestapeld), willen jullie een taartstandaard, een taarttopper (bruidspaar, ornament, monogram), linten om de taart? Ook versierde cupcakes zijn
mogelijk (ook met eetbare fotoprints) of 1-persoonstaartjes. Al deze zaken zijn er in alle soorten en maten, dus er valt heel wat te kiezen.
Meestal maken we hiervoor een afspraak, zodat jullie op je gemak kunnen besluiten wat je wilt. Er volgt indien gewenst een proeftaartje met de gekozen vulling en afwerking in een tweede bespreking. Jullie komen dus op je bruiloft niet voor verrassingen te staan.

Of het nu om een bruidstaart gaat of een taart voor een andere gelegenheid: Voor taarten groot of klein, ben je aan het juiste adres bij Mijntaartdomein!

 

 

 

Home